‘Vie Le Cocktail’
Kokteyl, çeşitli içkilerden yapılan karışımlar anlamını taşımaktadır. Kelime terminolojisi olarak cocktail, cock: horoz, tail: kuyruk yani horoz kuyruğu anlamına gelmektedir.
Amerika’da 13 Mayıs 1806 yılında “The Balance” adlı dergide kokteyl şöyle tarif edilmektedir; herhangi bir yüksek alkollü içkiye, su ve bitter olarak adlandırılan aromatik içeceklerin karıştırılmasıyla elde edilen, uyarıcı ve rahatlatıcı bir içkidir. Modern anlamda kokteyl, iki ya da daha fazla alkollü içkinin ve bunlara ilave edilmiş çeşitli meyve suları ve şaraplarla hazırlanmış bir karışımdır.
Kokteylin yaratılması ile ilgili bir kaç hikaye mevcuttur. Onların arasından meşhur olan hikayeler şunlardır:
Amerika’ da bağımsızlık savaşı sırasında çoğunlukla Fransız ve Washington askerlerinin gittiği, Betsy Flannagan isimli bir bayanın işlettiği tavernada, Betsy Flannagan bir defasında tavuk görüntüleriyle dekore edilmiş bir bardakta hazırladığı içkiyi sunar. Fransız müşterilerden biri bu içkiyi tattığında ‘Vie Le Cocktail’ diye haykırarak beğenisini sunarak Betsy Flannagan’ ı kutladığı ve kokteyl kelimesinin buradan geldiği söylenmektedir.
İngiltere’ de bulunan bir lokanta sahibinin kızı “Bessie”, bir subaya aşık olur ve onunla evlenmek ister. Baba da kızının bu subayla evlenmesine karşı çıkar. Lokanta sahibinin çok sevdiği horozu bir gün kaybolur; lokanta sahibi kaybolan horozunu bulup getireni güzel kızıyla evlendireceğini söyler. Bir gün subay elinde horoz ile lokantaya girer ve kızla evlenir. Kız öyle mutlu olur ki, babasının ne kadar içkisi varsa hepsini birbirine karıştırır ve konuklara servis yapar. Konuklar bu karışık içkileri çok beğenirler ve kokteyl derler.
Günümüzde birçok kokteyl reçetesi vardır, sürekli olarak da artmaktadır. Amerika’da 1920’lerde ki Yasak döneminde herkes içki içme alışkanlıklarını değiştirmiştir, bulabildikleri içkiler eskisi gibi olmadığı için insanlar buldukları herşeyi karıştırarak kabul edilebilir bir içki ortaya çıkarmayı denemeye başlamışlardır. Bunun sonucunda “karıştırılmış içkiler” yaratılmıştır. Cuba Libre (Yaşasın Küba) adlı kokteyl de bu yasak döneminde kolanın içine rom karıştırmak suretiyle ortaya çıkan ve uluslararası şöhrete kavuşan bir kokteyldir.
Günümüzde kokteyller genel anlamda üçe ayrılırlar;
Yemekten önce alınan kokteyller; İştah acıcı kokteyllerdir.
Yemekten sonra alınan kokteyller; Sindirimi kolaylaştırıcı, tatlı kokteyllerdir.
Parti kokteylleri; Büyük davetler, toplantılar, organizasyonlar için hazırlanan kokteyllerdir.
Dünya üzerinde uluslararası literatüre girmiş, popülaritesi artmış birçok kokteyl vardır bunlardan bazılarına örnek vermek gerekirse; Aperol Spritz, Margarita, Pina Colada, Moscow Mule, Gin Fizz, Tekila Sunrise, Bloddy Mary, Dry Martini, Dirty Martini, Negroni, Americano, Long İsland, Caiprinha, Bellini, White Russian … & gibi kokteyller bulunmaktadır.
Kokteyl damak zevkimizi oluşturmak ve geliştirmek için öncelikli olarak farklı tatlara açık olmak, alkoller hakkında bilgi sahibi olmak, hangi türde içecekleri sevdiğimizi bulmak gibi kritik noktalar bulunmaktadır. Kokteyller tüketen kişiye keyif verme, bulunduğu ortamda daha kaliteli vakit geçirmesini sağlayan tamamlayıcılar ve kültürlerdir. Kokteyllerinizi içerken kokteylin hikayesini dinlemek, hangi ülkeye, hangi bar veya bar personeline ait olduğunu bilmek bir noktadan sonra fazlasıyla keyifli hale gelebilecektir ????
Kahve ve vodka severler için klasikleşmiş, Dick Bredssel’in 1980’ler de Londra’da, barına gelen bir top modelin, “beni önce uyandıracak, sonra da çarpacak bir içki hazırla” isteği üzerine hazırlamış olduğu “Espresso Martini” reçetesiyle yazımızı sonlandırıyoruz.
5 cl Vodka
3 cl Kahlua ( Kahve Likörü )
1 shot Espresso
İstege göre 0/5 Çay kaşığı esmer şeker
( 1 Bardak içindir )
Bütün malzemeler ölçü yardımıyla shaker’a koyulur, üzerine bol buz eklenerek ortalama 1 dakika çalkalanır ve bardağa süzülür.
Süsleme için kahve çekirdekleri veya çikolata ile isteğe uygun olarak süslenir.
Sağlıkla ve Keyifle kokteyllerimizi yudumladığımız güzel günlere!