Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Diyetisyenlik kariyerinize nasıl başladınız?

Merhaba, ben Beslenme Uzmanı/Diyetisyen Emine İÇYER. 23 yaşındayım. İzmir Üniversitesi Sağlık Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunuyum. Bu mesleğe başlama kararımı bir yaz dönemi aldım. 2016 yılı ile 2022 yılları arasında Türkiye Oryantiring milli takım sporcusu olarak yurt dışında ülkemizi temsil ettim. Yurt içi ve yurt dışı birçok sportif başarım bulunmaktadır. 2018 yılında sayısal alana olan ilgim ve spora olan tutkumla sporcu diyetisyenliği üzerinde çalışma amacıyla beslenme ve diyetetik lisans bölümünü tercih ettim. Eğitimi aldığım sırada beslenmenin ne kadar kapsamlı olduğunu görüp kendimi birçok alanda geliştirmeye karar verdim. Üniversite eğitimlerim boyunca şehir içi ve şehir dışı birçok klinik, hastane, kulüp ve yemekhanede staj deneyimi edinerek bu alanlarda tecrübe edindim. Sonrasında iş deneyimlerim başladı ve her geçen gün alanımda kendimi geliştirmek, daha iyi olmak adına çabalıyorum, çalışıyorum.

Diyetisyen olmanın en keyifli ve zorlu yanları nelerdir? 

En keyifli yanı, her vücuda kendine iyi gelen ve iyi hissetmesini sağlayan en önemli unsurun beslenme olduğunu ve kişinin, vücuduna iyi bakarsa (düzenli beslenme, düzenli yaşam ile) sağlığının ne boyutta iyileşeceğini gördüklerinde ’’teşekkür‘’ en güzel yanı.

En zorlu yanı ise, kişiyi ihtiyaç duyduğu sağlığına kavuşturmak isterken kişinin bunu reddederek veya vazgeçerek ‘’ istemediğini ‘’ söyledikten sonraki zaman zarfında yaşayacağı ‘’pişmanlığı’’ bilmek .

Yaz aylarında sağlıklı beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyiz?

Yaz dönemi sıcaklardan kaynaklı yeterli su tüketimi çok önemlidir. Su tüketimi yaz mevsiminde terleme miktarı ile orantılıdır. Eğer miktarı yüksekse dikkat edilmelidir.

Sıcak havalar, bazı bireyler için iştahsızlık oluşturabiliyor. Kahvaltı yapmamak, gün içindeki beslenme düzensizliği, gece geç saatlerde yemek yemek yerine atıştırmalıklar tüketerek doymaya çalışmak metabolizmayı yavaşlatır ve yorgunluk/halsizlik yaparak iştahsızlığın artmasına sebep olabilir. Bu kısır döngüye dikkat edilmeli!

Bir de yaz aylarında su yerine çay ve kahve tüketerek sıvı ihtiyacını gidermeye çalışan kişiler vücudunun ödem tutmasına sebep olabilir. Vücudumuz ter yoluyla, tuvalet yoluyla, nefes yoluyla su kaybeder. Eğer vücudunuzda yeterli su yoksa; kabızlık, tansiyon dengesizlikleri, böbrek fonksiyonu bozuklukları, lenf metabolizmasında riskler oluşabilir. Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından olan ‘’suyu’’ ihmal etmeyelim.

Sıcak havalarda  hangi besinler vücudumuz için daha faydalıdır ?

Sıcak havalarda vücut su kaybettiği için su oranı yüksek meyve ve sebze tüketilmelidir.

Örneğin: karpuz, çilek, ananas, salatalık, kabak, çilek, ıspanak, kereviz, erik.

Yaz meyve ve sebzelerinin sağlık üzerindeki etkileri nelerdir? Hangi meyve ve sebzeleri daha çok tüketmeliyiz? 

Yaz meyve  ve sebzeleri rengarenktir ve vitamin-mineral açısından çok zengindir. Besinleri mevsiminde tüketmek doğrudur. Türkiye Beslenme Rehberi günlük en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketimi öneriyor. 

Yaz meyvelerini keyifli bir şekilde tüketirken denge çok önemlidir. Dikkatli ve bilinçli bir şekilde meyve tüketimi yapmak gerekir. Yüksek posa/lif içeriğiyle yaz meyve ve sebzeleri çok sağlıklıdır.

Yaz aylarında sıvı tüketiminin önemi nedir? 

Yaz mevsiminde vücut çok fazla su kaybeder. Metabolizmanın çalışması için vücutta yeterli su olması gereklidir. Vücudumuz ter, idrar, dışkı, gözyaşı, tükürük ve nefes yolları ile sıvı kaybetmektedir. Yaz dönemi hava sıcaklığı yüksek olduğu için vücut terleme yoluyla veya buharlaşma ile su kaybettiğinde diğer yollarda atılım için su ihtiyacı olabilir. Eğer yeterli su bulunmazsa metabolizma yavaşlar.

Günlük su ihtiyacımız yazın nasıl değişir ve bu ihtiyacı nasıl karşılayabiliriz? 

Günlük su ihtiyacı kişinin yaş, cinsiyet, metabolizma, kilo, boy, fiziksel aktivite, mesleğine göre değişiklik göstermektedir. Kişi günlük su ihtiyacını çay ve kahve gibi ihtiyaçlarla karşılamamalıdır. Suyun yerini tutan hiçbir şey yoktur. Bu ihtiyacı karşılamak için toplam suyunuzu porsiyonlara ayırıp gün içinde planlayarak tüketmek doğru olacaktır. 

Su tüketimini arttırmak için önerileriniz nelerdir?

Yaz döneminde su tüketirken zorlanan kişiler için mutlaka dolapta soğuttuğunuz sularınıza meyveler, sebzeler ekleyerek aromalandırarak hem suyu tatlandırmış hem de vücudunuza olan etkiyi arttırmış olursunuz. Ayrıca soğuk su tüketimi, daha uzun süre midede kalır ve metabolizmayı da hızlandırır.

Yazın fazla kafein ve alkollü içecek tüketiminin sağlık üzerine etkileri nelerdir?

Vücutta kafein ve alkollü içecek karaciğer sonra da böbrekler yoluyla vücuttan uzaklaştırılır. Bu yolda yine vücudumuzda su kullanılır. Yeterli su bulunmazsa vücut aktiviteyi gösterirken sağlık için riskli durum oluşabilir. Vücuda yeterli su alırsan atım daha rahat olur. Ayrıca alkollü içecek kaçırdığımız günlerin ertesi günleri karaciğeri destekleyerek metabolizmamızı hızlandırmak mümkün. Bunlar tabiki kimyasallar değil doğal içerikler olmalı. İlacınız besinleriniz olsun.

Yazın serinlemek ve sağlıklı beslenmek için kolayca  hazırlayabileceğimiz tarifler var mı ? Bizlerle birkaç tarif paylaşabilir misiniz? 

Tabiki de, çok fazla! Seve seve paylaşırım.

1)BERRY SMOOTHİE WİTH PROTEİN

  • 1 su bardağı çilek, dut ve böğürtlen 
  • Sek Quark Protein Yoğurt veya Pınar Protein Süt 
  • 1 tatlı kaşığı chia tohumu

Hepsini karıştırıp veya mikserden geçirerek dolapta 15-20 dk bekletip tüketelim. 

Gün içinde hem tok tutacak bir ara öğün, hem de ihtiyacınız olan mineral-vitaminleri almanıza yardımcı bir tariftir.

2)RED LEMONADE

  • 2 parmak boyutunda karpuz 
  •  ½ limon suyu 
  • 1 şişe maden suyu 

Hepsini blenderdan geçirelim taze nane ve buzlar ile tüketelim.

Gün içinde hem vitamin alımını, hem de mineral alımını destekleyen bu içecek aynı zamanda çok lezzetli ve pratik.

3)FIT FRESH SOUP

  • 4 kaşık Light yoğurt 
  • 2 bardak su ile karıştıralım 
  • 1 çay bardağı haşlanmış karabuğday 
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut 
  • biraz kıyılmış taze nane, dereotu, tuz, karabiber, kırmızı pul biber 

Dolapta bir süre bekletip soğuk çorbamızı tüketelim ve ferahlayalım. 

Bu çorba, hem çok pratik hem çok doyurucu hem de düşük kalorili! Daha ne olsun!