Dünya’nın dört bir yanından en başarılı sporcuları bir araya getiren, ilki M.Ö. 776 yılında Yunanistan'ın Olimpia bölgesinde, Isparta Kralı Likorgos'un da önerisiyle yapılan şenlikler, tarihteki ilk olimpiyat oyunlarını temsil ediyor. İlk Modern Olimpiyat Oyunları ise 1896 yılında Atina'da düzenlendi. 128 yıldır düzenlen küresel birliktelik, barış ve sporun gelişimi açısından büyük bir öneme ev sahipliği yapan Olimpiyat Oyunları bu sene 3. kez ve 100 yılın ardından tekrardan Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlendi. Paris 2024’te yaşanan olaylar ise medyayı ikiye böldü.
Peki neden Paris 2024 Olimpiyat Oyunları medyayı ikiye böldü ve bir fiyasko olarak değerlendirildi? İlk kez stadyum dışında yapılmasına karar verilen Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreni 26 Temmuz akşamı Paris’i ikiye bölen Sen Nehri’nde gerçekleştirildi. Fakat açılış seremonisinde sağanak yağış nedeniyle aksaklıklar yaşandı. Olimpiyattaki aksaklıklar sadece bununla da sınırlı kalmadı. Olimpiyat Köyü’nün koşullarının kötülüğü, 1923'ten bu yana kirlilik ve gemi trafiğinin neden olduğu tehlikeler nedeniyle yüzmenin yasaklandığı Sen Nehri'nin temizliği için Fransız hükümetinin 2015'ten beri 1,4 milyar avro harcaması ve yine de yüzücülerin açık su oyunlarında çeşitli sağlık sorunları yaşamaları, madalyaların kararması gibi birçok sorun yaşandı.
Altın madalyalı yüzücü parkta uyudu
Öncelikli olarak Olimpiyat Köyü’nde kalan birçok sporcu köyün konforsuz olması, yatakların kartondan yapılmış olması sıcak havaya rağmen klimaların çalışmıyor olmasından dolayı tepki gösterdi. Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda gündem olan "karton yataklar," Paris 2024 öncesinde pek çok Olimpiyat sporcusuna uykusuz geceler yaşattı. Bazı takımlar, yatakları için yumuşak ped sipariş ederek, bazıları ise Köy'de gecelemeyi reddederek bu sorunu halletmeye çalıştılar. Paris 2024 Olimpiyatları’nda 100 metre sırtüstü yüzmede altın madalya kazanan İtalyan yüzücü Thomas Ceccon ise bu soruna çözüm olarak parkta uyumayı tercih etti. Ceccon, klima eksikliği, sıcak ve kötü yemeklerden şikayet etti. Diğer sporcuların da benzer yakınmaları olayı büyüttü. Bazı sporcular köyü terk etti. Bu durum, sporcu konforunun ve uygun dinlenme koşullarının performans üzerindeki önemini yeniden gündeme getirdi. Amerika Birleşik Devletleri kadın tenis takımının çoğu üyesinin de Olimpiyat köyünün olumsuz koşulları nedeniyle köyü terk etmesi gündem olmuştu.
100 yıldır yüzmek yasak
Yüzmenin 100 yıldır yasak olduğu Sen Nehri'nde Olimpiyat Oyunları öncesi başlatılan temizlik çalışmalarına rağmen güvenli olup olmadığı uzunca bir süre gündemde kaldı. Bu yüzden Paris Olimpiyatları'ndaki bazı yarışların su kalitesinin istenilen seviyede olmamasından ötürü ertelendiği bildirildi. Paris Yaz Olimpiyatları'nda Paris'teki Sen Nehri'nde gerçekleşen yüzme yarışmasına katılan üç Alman sporcunun hastalanması ise ayrı bir gündem konusu oldu. Almanya'nın Olimpiyat Sporları Konfederasyonu sporcularının hastalandığını duyurdu. Konfederasyon açıklamasında, "Bulantı, kusma ve ishal şikayetleri bulunan iki Alman kadın yüzücü 11 Ağustos günü ayakta tedavi edildi. Bu sabah itibarıyla kendilerini çok daha iyi hissediyorlar. Benzer semptomlar gösteren bir başka yüzücü ise hâlihazırda Alman doktorlar tarafından tedavi ediliyor" dedi. Daha sonra üç sporcunun da iyileştiği duyuruldu. Sen Nehri'ndeki yüzme yarışmasına katılan Alman yüzücü Leonie Beck ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımla 'Sen'in su kalitesi onaylandı' dedi. Ayrıca sporcu sosyal medyadan, dokuz kes kustuğunu ve ishal olduğunu da aktardı.
Paris 2024’te açık su erkekler 10 kilometre maratonda Türkiye'yi temsil eden en genç sporcu olan yüzücü Kuzey Tunçelli, ise Sen Nehri’ne ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti, “Su çok pisti. Kokusu, tadı çok kötüydü. Akıntıdan dolayı gidemediğimi hissettim. Kötü bir yarış deneyimi oldu” dedi.
Kararan madalyalar
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın bir diğer unutulmayacak krizi ise kararan madalyalar oldu. Kaykay branşı erkekler sokak kategorisinde yarışan ve bronz madalya almaya hak kazanan ABD'li kaykay sporcusu Nyjah Huston'ın, 29 Temmuz'da kazandığı bronz madalyanın 11 günde dökülmesi ve renginin değişmesi sosyal medyada gündem oldu. Sosyal medya hesabından madalyasının son halini paylaşan Huston, "Madalya savaşa gidip dönmüş gibi görünüyor" notunu ekledi.
Olimpiyat Oyunları’nın boks kararı
Bu sene kuşkusuz ki olimpiyatların en tartışmalı geçen müsabakaları ise boks müsabakaları oldu. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları kadınlar boks kategorisinde yaşananlar tüm dünyanın gündemindeydi. Cinsiyet tartışmaları ile çok konuşulan Cezayirli boksör Imane Khelif olimpiyatları altın madalya ile tamamladı.
Imane Khelif ve Lin Yu-ting hakkındaki cinsiyet tartışmaları 1 Ağustos tarihli son 16 turunda İtalyan boksör Angela Carnini’nin Khelif ile çıktığı maçın 46. saniyesinde çekilmesiyle hız kazandı. Carnini’nin maç sonunda ağlayarak söylediği “Hayatımda hiç bu kadar sert bir darbe almamıştım” sözleri sosyal medyada geniş yer buldu.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ise, bu tarışmayı sonlandırma umuduyla şu açıklamaları yapmıştı: “Khelif kadın olarak doğdu, hayatını bir kadın olarak yaşadı, bir kadın olarak boks yaptı ve kadın pasaportu taşıyor. Bu bir transseksüellik vakası değil.”
Fakat çok yeterli olmasa gerek şu günlerde ortaya boks branşının Los Angeles 2028'de yer almayacağı öne sürüldü. Şimdilik sadece bir iddia olan bu karar yakında net bir karara bağlanır diye umuyoruz.